Miljöbyggnad iDrift är ett certifieringssystem för det befintliga fastighetsbeståndet. Det vänder sig till fastighetsägare som vill certifiera byggnader som befinner sig i driftfasen av sin livscykel.
Sweden Green Building Council tog hösten 2017 beslut om att ett certifieringssystem för byggnader i driftfasen skulle utvecklas inom ramen för certifieringssystemet Miljöbyggnad. Man såg en naturlig koppling och brygga mellan certifieringssystemen Miljöbyggnad och ett annat certifieringssystem för byggnader i driftfasen eftersom Miljöbyggnad är inriktat mot nybyggnation.
Våren 2020 var arbetet med framtagandet av Miljöbyggnad iDrift färdigt och den första generationen av certifieringssystemet lanserades.
Tanken är att en fastighetsägare oavsett förvaltningsorganisation ska kunna arbeta med certifieringssystemet.
Miljöbyggnad iDrift är ett certifieringssystem som befinner sig på byggnadsnivå. Den största och viktigaste anledningen till det är följande: För att driva på arbetet med och höja prestandan av det befintliga fastighetsbeståndet behöver vi förbättra alla byggnader, det innebär att vi behöver identifiera unika åtgärder för varje enskild byggnad.
Under utvecklingsarbetet av certifieringssystemet framarbetades ett antal grundläggande principer och områden som är relevanta för byggnader i förvaltningsskedet identifierades. De ska återspegla begreppet “hållbar förvaltning”. Därför utgår certifieringssystemet i sin struktur från fem olika områden som i sin tur delas upp i indikatorer. Indikatorerna består av kriterier, en del av dessa är obligatoriska och en del är valfria. Anledningen till att en del är valfria är för att man som användare av certifieringssystemet ska kunna utgå från en enskild byggnad och välja vilka kriterier man vill arbeta med. I och med flexibiliteten kan man identifiera vilka områden en byggnad presterar bra inom samtidigt som man identifierar områden med förbättringspotential. En certifiering i Miljöbyggnad iDrift är giltig i fem år under förutsättning att den årliga bekräftelsen genomförs. Läs vidare under certifieringsprocessen här.
De obligatoriska kriterierna är inte poänggivande till motsats från de valfria. Antal poäng avgör om man når Brons, Silver eller Guld i slutbetyg.
Certifiering och grön finansiering
Inom bankvärlden kan man enkelt förklara grön finansiering om hur en typ av hållbar eller miljövänlig investering finansieras. Det kan till exempel handla om gröna obligationer, fonder eller lån.
När man bygger nytt och har som ambition att bygga hållbart kan man, om man arbetar med en certifiering, uppfylla en del av de kriterier som en bank har för att ansöka om ett grönt byggkreditiv. Det är till exempel inte ovanligt att en certifiering samt att en byggnad förväntas få eller har minst energiklass C ligger till grund för kreditivet.
När man äger eller investerar i en resurs- och energieffektiv byggnad kan man uppfylla något eller några av de kriterier som ger ett grönt fastighetslån, ett lån som har fastigheten som säkerhet. Det kan till exempel vara en certifiering samt att byggnaden har minst energiklass C.
Ett grönt bolån är för privatpersoner som vill köpa eller bor i en privatbostad som är energisnål eller är certifierad. Det är till exempel inte ovanligt att man som boende kan få extra avdrag på räntepunkter på ett bolån om bostaden uppfyller kriterierna.
Det kan finnas fler kriterier hos den enskilda banken för att kunna arbeta med någon form av grön finansiering. Vi rekommenderar därför att föra en dialog med den bank ni avser arbeta med.