200408
Tidigare förtydligande om användarvillkor daterat 161024 utgår. Användarvillkor framgår i ansökningsavtalet som signeras i samband med ansökan om certifiering.
180417
Förtydligande av fråga från 170825 gällande ytterligare uppskov verifieringstid
För att få ytterligare uppskov så ska fastighetsägarens handlings- och tidsplan skickas in till certifieringssupporten innan verifieringen påbörjas i BGO.
180124
Registrering i MB2.3 fram till 2018-04-01
Vi öppnar för registrering i MB2.3 fram till 2018-04-01. Det sker genom att ni kontaktar certifieringssupporten. Eftersom hanteringen medför extrakostnader tar vi ut dubbel registreringsavgift.
Notera att omregistrering från MB2.2 till MB2.3 är kostnadsfritt och sker av sökande själv i BGO. Meddela oss gärna via mail.
180116
Dagljuskraven i MB3 kan användas i MB2.2
Det går bra att använda dagsljuskraven för MB3 i MB2.2. Hela indikator 12 Dagsljus i MB2.2 byts då ut mot hela indikator 11 Dagsljus från MB3 – dock inte kravet på förvaltningsrutiner och återrapportering.
Det krävs ingen ny registrering, men sökande behöver kontakta certifieringssupporten. Det måste även framgå tydligt i redovisningen för indikatorn att ansökan ska granskas enligt 2.3.
170825
Är det möjligt att förlänga verifieringstiden utöver de 2 år som gäller för en preliminärt certifierad byggnad?
Verifieringstiden kan förlängas med ytterligare högst 1 år, genom att meddela certifieringssupporten.
För längre förlängning än 1 år krävs att fastighetsägaren formulerar en handlings- och tidsplan som godkänns av certifieringsspecialist eller Miljöbyggnads Tekniska råd.
Handlings- och tidplanen ska beskriva nuläget, vilka åtgärder som ska genomföras, vad som förväntas uppnås och när. Oftast är det för indikatorerna 1 Energianvändning, 6 Radon eller 7 Ventilationsstandard som det kan behövas mer tid för. För indikator 1 Energianvändning behövs en specificering av aktuell energistatus eller varför energistatistik saknas och en trolig förklaring till eventuellt för hög energianvändning.
170222
Förtydligande till “160408 Samcertifiering”
Med “samcertifiering” i Miljöbyggnad menas att flera byggnader ingår i en (1) registrering och certifiering. För att detta ska accepteras måste de ingående byggnaderna uppfylla samma krav som Boverket ställer på byggnader, som vill ha en gemensam energideklaration. Kraven är att byggnaderna ska vara sammanbyggda, ha enhetliga byggnadstekniska förutsättningar, gemensamt inomhusklimat och gemensamt tekniskt försörjningssystem.
Med gemensamt inomhusklimat menar Boverket att det ska finnas invändiga öppningar och passager mellan byggnaderna. Byggnader som delar garage anses inte ha ett ”gemensamt inomhusklimat” och de kan därför inte energideklareras tillsammans. Därmed kan de heller inte registreras och certifieras tillsammans i Miljöbyggnad.
Om inte alla fyra kraven för ”samcertifiering” är uppfyllda finns möjlighet att ansöka om ”Granskningsrabatt för flera lika byggnader” , se nedan “160408 Granskningsrabatt” för flera lika byggnader”.
161124
Inför övergången till Miljöbyggnad 3.0 undrar många om det går bra att projekt registrerade i 2.1 och 2.2 åberopar kriterier för 3.0. Kommer det att vara möjligt?
Inom samma version (2.0, 2.1, 2.2) går det bra åberopa nyare bedömningskriterier än dem man registrerat under. Det är möjligt eftersom betygsgränserna är samma för alla uppdateringar inom en version. Det är endast mindre detaljer och förtydliganden som skiljer uppdateringarna åt.
I nuläget är det tyvärr inte möjligt att använda samma generella saxningsprincip mellan 3.0 och 2.2. Förslaget på betygskriterierna är annorlunda i MB3 och om dessa används i 2.2-byggnader skulle inte byggnaderna inom 2.2 bli jämförbara, och det skulle sannolikt också uppfattas som orättvist. Så snart MB3 är spikat och övergångsregler är beslutade kommer vi att gå ut med detaljerade instruktioner. Planen är att manualerna ska vara framme för beslut i maj 2017, när övergångsreglerna publiceras är inte bestämt.
160621
Förhandsbesked med revidering
För ansökan om förhandsbesked finns nu möjlighet att välja att inkludera en revidering. Det innebär att granskaren vid behov kan lämna en kommentar och att sökanden därefter kan justera sin redovisning. Förhandsbeskedet granskas därefter en sista gång och slutligt besked ges. Se aktuella avgifter i “Avgifter i Miljöbyggnad” på SGBC hemsida.”
160408
Användarvillkor ska signeras av firmatecknare
För att en ansökan ska kunna hanteras av SGBC ska dokumentet Ansökningsvillkor signeras och bifogas ansökan. Aktuell version laddas ned från SGBC:s hemsida. För att dokumentet ska vara giltigt ska det signeras av firmatecknare för fastighetsägaren. Om fastighetsägaren är en kommun ska det styrkas att personen som signerar har befogenhet att agera firmatecknare. Ombud för fastighetsägaren ska anges, vanligtvis är det Miljöbyggnadssamordnaren. Ansökan kan tyvärr inte tas vidare till granskning förrän detta är gjort enligt instruktioner, utan då skickas den tillbaka till sökande för revidering.
160408
Utökad granskning
Med start under 2016 kommer ca 20% av byggnaderna som ansöker om certifiering eller verifiering att granskas närmare, s.k. utökad granskning. Det kan t.ex. bestå i ett platsbesök då uppgifter i ansökan jämförs med byggnaden. Detta sker inom den ordinarie granskningsprocessen och medför inga extra avgifter.
För de ansökningar där platsbesök ska göras kontaktar SGBC fastighetsägare med information kring besöket. En granskare kontaktar också fastighetsägaren för att boka datum. På besöksdagen behöver fastighetsägaren göra det möjligt för granskaren att kunna röra sig i hela byggnaden, exempelvis genom att någon från fastigheten har möjlighet att följa granskaren runt. Syftet med granskarens besök är att se att det som angivits i ansökan överensstämmer med byggnaden, t.ex. gällande fönstertyp, areor för golv och fönster, ventilationssystem, solskydd, solceller, solfångare mm. Efter besöket fortsätter granskningsprocessen som vanligt. Granskaren kommer vid behov att återkoppla med sökande i nästkommande revideringsomgång via BGO, SGBC:s digitala certifieringsverktyg.
160408
Samcertifiering
I vissa fall har det tidigare varit accepterat att registrera och certifiera flera byggnader tillsammans i samma ansökan, om de har hängt samman via invändig kommunikation. Tyvärr har det visat sig att det ofta skapat problem i verifieringsskedet. Det kommer även i fortsättningen att gå att certifiera flera byggnader i en ansökan, men SGBC kommer att säkerställa att byggnaderna även har gemensam energideklaration och samma ägare. Detta för att undvika att problem uppstår vid verifieringen. Byggnaderna registreras, bedöms och redovisas tillsammans som en byggnad i samma ansökan. Det går inte att bedöma byggnaderna för sig och aggregera ihop betyget.
Om projektet fått projektspecifikt svar på att certifiera flera byggnader i samma ansökan, så gäller det oavsett datum.
160408
Granskningsrabatt för flera lika byggnader
För att underlätta certifiering av byggnader som är lika kan de granskas tillsammans och därmed få rabatt på granskningsavgiften. Byggnader som anses lika har ofta samma A-temp, planlösning, vvs-system, material och orientering mot väderstrecken. Granskningsrabatt tillämpas vanligen för småhusområden eller flerbostadshus. Byggnaderna registreras var för sig, men inte alla ansökningar behöver granskas för de indikatorer där förutsättningarna är lika. Byggnadernas förutsättningar kan alltså vara lika för en indikator men olika för en annan. När certifiering godkänts kopierar SGBC redovisning och kommentarer till de ansökningar som inte granskats. Verifiering sker separat för varje byggnad och varje byggnad får en plakett.
För att säkerställa att SGBC godkänner att byggnaderna är lika och kan få granskningsrabatt, ska sökanden visa att byggnaderna är lika genom att skicka in ett förhandsbesked. Om byggnaderna får godkänt utgår ingen avgift för förhandsbeskedet. Granskningsavgiften rabatteras beroende på hur många ansökningar/byggnader det gäller samt hur många indikatorer som kan granskas gemensamt. En exakt avgift ges i samband med godkännande av förhandsbesked.