Under denna medlemsträff i Malmö den 13 november tittar vi närmare på hur klimatpåverkan från byggnader kan minskas ytterligare.
Vår bransch står inför en av de största utmaningarna hittills. Även om vi kommit en bit på väg, och utvecklingen går framåt, behöver byggsektorns klimatpåverkan minskas kraftigt. Det talas ofta om att byggnader ska vara klimatneutrala – men vad innebär egentligen begreppet klimatneutral och finns det byggnader som kan klassificeras som klimatneutrala?
Under denna medlemsträff redogör experter från olika delar av branschen för var vi står i klimatarbetet idag och vägen framåt vad gäller klimatneutralitet. Experterna diskuterar de olika begrepp som används vid tal om klimatarbetet samt belyser vilka åtaganden som behövs från branschaktörerna för att klimatpåverkan från byggnader ska minskas.
Vi fortsätter morgonen med en rundvandring på Hyllie där vi delar upp oss i smågrupper och besöker tre olika byggnader. På plats för vi höra om projektets hållbarhetsarbete av en representant från respektive byggnad. De delar lärdomar från det aktuella projektet och hur dessa har anammats i arbete med pågående och framtida projekt.
07.30–07.45 Incheckning och frukost
Samling i lokalen i The Edge, Hyllie
07.45–08.00 Välkomsthälsning och introduktion
08.00–08.45 Presentation – Karin Farsäter, postdoktor vid avdelningen för installations- och klimatiseringslära, LTH
De mål som vi idag strävar mot för våra byggnaders klimatpåverkan, vad innebär det och kan vi nå dem? I Sverige har målet att vara ”klimatneutral” senast 2045 satts, vilka definitioner finns det att jobba mot för att nå dit? Vad är egentligen det bakomliggande målet och är ”klimatneutralitet” rätt väg fram. Lagen om klimatdeklaration har nu funnits i snart tre år, hur kommer den att utvecklas vidare för att nå en minskad klimatpåverkan från våra byggnader?
08.45–08.50 Klimatkartan med pilotprojekt – Andreas Eggertsen Teder, klimatstrateg, Malmö Stad
08:50–09.00 Vandring mot byggnader
09.00–10.10 Rundvandring börjar (15 minuter presentation i varje byggnad)
- Kvartetten (Wihlborgs fastigheter) – Rickar Berlin, projektchef för byggnaden
- Hyllie Terrass (Skanska fastigheter) – Anders Edvardsson, klimat- och hållbarhetschef, Hus Syd
- Fyrtornet (Granitor) – Måns Herner, projektchef för byggnaden
10.10–10.15 Samling och avslutning