Sweden Green Building Awards 2024 med SGBC forum

Den 28 november går SGBC:s årliga gala och prisutdelning inom hållbart samhällsbyggande av stapeln på Scandic Continental i Stockholm. I samband med detta hålls halvdagskonferensen SGBC forum där vi djupdyker i certifieringssystemen och dess roll i bygg- och fastighetsbranschens omställning idag och imorgon.

SGBC forum

2024 års SGB Awards börjar med en eftermiddag med fullt fokus på hållbarhetscertifieringar inom bygg- och fastighetsbranschen.

Sweden Green Building Awards

Lär dig mer om några av Sveriges mest hållbara projekt och största inspiratörer och var med när vinnarna av Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart samhällsbyggande koras. Läs mer om Sweden Green Building Awards här.

Kostnad

Medlem 2500 kronor (ex moms), Icke medlem 3000 kronor (ex moms). Biljetten inkluderar både konferens och galamiddag.

Datum:

2024-11-28

Tid:

11:30 – 23:59

Plats:

Scandic Continental, Vasagatan 22, Stockholm
anmäl dig här

Agenda

11:30–12:30
Registrering och lättare lunch
12:40–13:00 Föreläsning
Försäkringsbolagen och samhällsbyggnadsbranschen i samverkan för omställningen
I försäkringsbolaget Ifs nya initiativ Hållbart bygge används två av de största certifieringssystemen i Sverige – Miljöbyggnad och BREEAM-SE – för att säkerställa att hållbarhet är i fokus vid återuppbyggnad av skadade byggnader. Lyssna till Ifs hållbarhetschef som berättar om hur våra branscher kan arbeta mer tillsammans för att accelerera hållbarhetsarbetet och framtidssäkra Sveriges byggda miljö.
Philip Thörn
Hållbarhetschef, If
13:00–13:20 Panelsamtal
Utmaningar och möjligheter med nya och befintliga EU-direktiv
Moderator är Carolina Larsson, avdelningschef certifiering, SGBC
Maria Perzon
Group sustainability manager, Castellum
Maria Qvillberg
Hållbarhetsansvarig nyproduktion, HSB
Rikard Silverfur
Chef utveckling och hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige
Lena Hagert Pilenås
Enhetschef, hållbara byggnader och energi, Boverket
13:20–13:50 Nyheter
Certifieringsnyheter från SGBC
SGBC:s certifieringssystem utvecklas löpande, i takt med omvärldens förändringar såsom nya EU-direktiv, lagkrav och forskning kring hållbart byggande. Här berättar SGBC:s certifieringschefer om Miljöbyggnads utvecklingsresa och den röda tråden mellan nybyggnad, ombyggnad förvaltning och toppcertifieringen NollCO2.
Philip Aluko
Chef Miljöbyggnad, SGBC
Amanda Axelsson
Chef Miljöbyggnad iDrift, SGBC
Evelina Enochsson
Chef NollCO2, SGBC
Carolina Larsson
Avdelningschef certifiering, SGBC
14:00–14:20 Goda exempel
Certifiering i NollCO2: erfarenheter från Habitat 7
Kontorshuset Habitat 7 byggs på Masthuggskajen i Göteborg, ett området som ligger i framkant när det gäller hållbart byggande. I november 2018 blev Masthuggskajen Sveriges första stadsutvecklingsprojekt att tilldelas en Citylab-certifiering. Habitat 7 byggs med både stomme och fasad i trä och har stort fokus på grönytor. Lyssna till Anders Enebjörk, NCC som berättar om projektets certifieringsarbete.
Anders Enebjörk
Hållbarhetsspecialist, NCC
14:20–14:40 Goda exempel
Att framtidssäkra befintliga fastigheter: så arbetar Wallenstam med Miljöbyggnad iDrift
Med en medvetenhet om att nybyggnation och förvaltning påverkar miljön under hela livscykeln, jobbar Wallenstam med såväl miljöcertifiering, återbruksinventering som klimatberäkningar för att uppnå optimerad drift i sina fastigheter. Hållbarhetschef Karin Mizgalski delar med sig av sina insikter.
Karin Mizgalski
Hållbarhetschef, Wallenstam
14:40–15:00 Goda exempel
Att uppnå Miljöbyggnad Guld – erfarenheter från Emrahus
LSS-boendet Sockerbetan 1 i Landskrona är Emrahus flaggskepp och är certifierat både som passivhus, enligt den internationella standarden, och Miljöbyggnad Guld. Hör Emrahus vd Robin Berkhuizen berätta om projektet som även vunnit både Årets Miljöbyggnad under Sweden Green Building Awards 2023 och Årets Bygge 2023 delat ut av tidningen Byggindustrin.
Robin Berkhuizen
Vd Emrahus
15:00–15:30
Eftermiddagsfika och mingel
15:30–15:50 Föreläsning
Grönstrukturer och klimatanpassning i SGBC:s certifieringssystem
Hur arbetar man med grönstrukturer och klimatanpassning i de olika certifieringssystemen? Hugo Settergren, IVL, ger en överblick av hur det ser det i Miljöbyggnad, Miljöbyggnad iDrift och BREEAM samt tittar på goda exempel på praktiska lösningar.
Hugo Settergren
Expert inom klimatanpassning, IVL
15:50–16:20 Panelsamtal
Certifieringssystemens roll för branschen ur ett framtidsperspektiv
Moderator är Carolina Larsson, avdelningschef certifiering, SGBC
Lotta Werner Flyborg
Vd Sweden Green Building Council
Caroline Hill
Hållbarhetschef, Zengun AB
Sofie Absér
Hållbarhetschef Division Transport Infrastructure, Sweco
Hannes Hjerpe
Certifieringsansvarig, Wihlborgs
16:30–17:00 Föreläsning
Certifiering och en hållbar bransch: hur kan fastighetsägare arbeta med hållbarhet i framkant med certifiering som stöd?
Sara Jägermo är fastighets- och hållbarhetschef på Vacse, ett samhällsfastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar fastigheter för rättsväsende, utbildning och kontor för samhällsservice. Vacse har länge haft certifieringar som en central del av bolagets hållbarhetsarbete och var tidiga att certifiera 100 procent av både befintliga fastigheter och nyproduktion. Under denna föreläsning berättar Sara om bolagets långsiktiga certifieringsstrategi med BREEAM. Hon tittar bland annat på hur man använder certifieringens taxonomibilaga som kvitto på att förordningen är uppfylld, riskminimering och delar med sig av bolagets klimatfärdplan.
Sara Jägermo
Fastighets- och hållbarhetschef, Vacse
17:00
Mingel, galamiddag och prisutdelning av Sweden Green Building Awards 2024