I början av 2023 lanserades BREEAM-SE v6, som utvecklats med fokus på att linjera med EU-taxonomin och förbättra kraven för minskad klimatpåverkan. Nu blir Catenas kylterminal Klökan 1:25 i Sundsvall den första fastigheten att certifieras enligt denna version av systemet i design stage. Här berättar Jens Ryd, projektledare, Catena, om projektet och arbetet med certifieringen.
Grattis, ert projekt är det första att bli certifierat i design stage enligt BREEAM-SE v6! Berätta kort om ert projekt.
Vår målsättning är att miljöcertifiera hela vårt fastighetsbestånd. En strategi är att miljöcertifiera alla våra nybyggnadsprojekt enligt BREEAM-SE. Det var därför naturligt att haka på den nya versionen (v6) som synliggör kopplingen till taxonomiförordningen eftersom den väver ihop våra egna hållbarhetskrav som gör det enklare i projekten att förstå vad vi gör och varför. I projektet har vi anlitat Sweco för rollerna som Assessor och AP. Som byggentreprenör är det YLAB Larsson bygg AB som har uppfört byggnaden och upprättat bevisning för certifieringen tillsammans med oss. Byggnaden stod färdig under september och vi planerar att skicka in Post Construction i oktober 2024.
Varför valde ni att certifiera projektet enligt BREEAM-SE?
Att vi valt att arbeta med BREEAM-SE och BREEAM-In-Use är för att hitta en systematik mot fler intressenter. Vi har en stor del utländska investerare och då är det enklare att prata BREEAM än Miljöbyggnad.
Hur upplevde ni skillnaderna mellan v2017 och v6?
Vi upplevde inte så stor skillnad mellan 2017 och v6. Det är taxonomilinjeringen som lett till de största förändringarna i indikatorer eller till nya indikatorer. En del av dessa kan faktiskt vara lite knepiga, för att projekten inte är vana att redovisa dessa saker – men det lär man sig nog snart.
Indikatorn Wst 06 som behandlar design för demontering och anpassningsbarhet har utökats sen manual 2017, det tycker vi har gett hållbara mervärden till projektet. LCA-indikatorn Mat 01 har också uppdaterats och just det här projektet har uppnått en låg klimatpåverkan och hade ju önskat att även industribyggnader fick poäng för minskad klimatpåverkan i Mat 01.
Ni har valt att sikta på betyget Very Good. Vilket mervärde anser ni att BREEAM-SE Very Good tillför ert projekt?
BREEAM-SE Very Good är den nivå som vi sagt att vi alltid ska hålla, som lägst. Genom att alltid nå minst Very Good utvecklar vi projektet och tar indikatorer inom alla områden. I alla projekt vill vi lära oss mer och testar gärna att ta nya indikatorer men vi har alltid en bas med indikatorer som vi tar.
Finns det något ni är lite extra nöjda med i ert projekt?
Indikator Wst 06 har utökats i v6 och kriteriet ”manual för demonterings- och anpassningsbarhet” har tillkommit. Det är ett kriterium som vi bedömer är utmanade i våra andra pågående byggprojekt. I Klökanprojekt bestämde vi i projektgruppen att vi skulle föröka ta indikatorn trots utmaningen att utforma manualen utan föregående exempel och strategier att följa. Entreprenören lyckades arbeta fram en användbar demonteringsmanual som kan inspirera våra kommande projekt.