Julledigheten väntar runt hörnet. Här på SGBC avrundar vi ett riktigt produktivt år som jag med stolthet blickar tillbaka på. Något som jag tycker är särskilt roligt är alla möjligheter till samverkan och möten som skapats genom våra olika evenemang – stora som små.
Samverkan och kunskapsutbyte
Vi ser ett stort engagemang från branschen, där intresset för klimat- och miljöfrågor växer.
Idag har vi 419 medlemmar som representerar sektorns alla hörn. Våra medlemsnätverk i Öst, Väst och Syd har genomfört åtta regionala medlemsträffar. Förutom detta har vi tillsammans med våra medlemmar genomfört 12 event i egen regi som studiebesök, rundabordssamtal och webbinarier i aktuella ämnen.
Vi har också deltagit som talare på event som Almedalen, Business Arena, Renoveringsdagarna, Boverksdagen, Construction Summit och Frihamnsdagarna.
I maj hölls en fysisk stämma i Stockholm. Då hälsade vi vår nya ordförande Alexandra Hagen, White Arkitekter, välkommen till styrelsen tillsammans med tre nya ledamöter; Anette Seger, Ramboll, Catharina Belfrage Sahlstrand, Handelsbanken och Johanna Skogestig, Vasakronan.
I november arrangerade vi halvdagskonferensen SGBC forum, där vi hade fullt fokus på certifieringssystemens viktiga roll i omställningen. Samma kväll delades priserna ut för årets Sweden Green Building Awards. Nivån på 2024-års vinnare var exceptionellt hög, vilket visar att många projekt ligger i framkant gällande innovativt hållbarhetsarbete inom bygg- och fastighetsbranschen. Bland vinnarna finns ett grönskande kontorshus i Malmö byggt med klimatförbättrad betong och återvunnet stål, ett innovationsprojekt i Bålsta som nått certifieringen NollCO2 samt en byggnad i 100 procent återbrukat tegel för Borås tingsrätt. Grattis än en gång till både vinnare och finalister!
I höstas var hela organisationen på studieresa i Oslo, där vi hälsade på vår systerorganisation Grönn Byggallianse. Vi utbytte kompetens och erfarenheter och tittade på spännande hållbarhetsprojekt; som Deichmanns bibliotek och Vertikal Nydalen.
Vårt europeiska ERN-nätverk som är en del av World Green Building Council, träffas kontinuerligt genom både digitala och fysiska möten. I år har vi deltagit i två fysiska; ett i Paris där vi diskuterade det nya europeiska manifestet, ett i Köpenhamn där vi pratade om hållbar stadsbyggnad och ett tillsammans med WGBC i London som handlade om Green Claims-direktivet.
Viktiga verktyg för hållbarhetsarbetet
Certifieringssystemen är våra viktigaste verktyg i omställningen. Under 2024 har vi utfärdat totalt 917 certifieringar, varav 577 slutcertifieringar/verifieringar och 340 preliminära certifieringar.
Vi vet att vi måste ta vara på det redan byggda och fokuserar nu extra mycket på det befintliga fastighetsbeståndet. I år har vi inkorporerat ombyggnad i den nya NollCO2 2.0-manualen som lanserades i december. Vi har också tagit fram en ny manual för ombyggnad inom Miljöbyggnad 4.0, som kommer att lanseras efter nyår. För den nyfikne finns redan nu möjlighet att ta del av denna.
I oktober lanserades vår nya certifieringsplattform BGO 2.0, med Miljöbyggnad i Drift som första system. Därefter följde NollCO2 och nu återstår att migrera information från övriga system. Vi arbetar med kundupplevelsen och kommer successivt att fortsätta utveckla databasen så att fastighetsägare får en god översikt över sina projekt samt tillgång till faktiska värden.
Hållbar upphandling och cirkularitet i centrum
Under året som gått har vi tillsammans med våra medlemmar arbetat med att ta fram SGBC:s nya program. Detta är nu på remiss och vi välkomnar våra medlemmars input. Programmet ska fungera långsiktigt och övergripande och kommer att läggas fram för stämman i maj 2025 för godkännande. Läs mer här.
Vi arbetar också med att ta fram ett näringspolitiskt program, som kommer att hantera mer aktuella frågor. Vi har tillsammans med styrelsen beslutat att initialt driva två frågor; den första handlar om att kommun, region, stat och myndigheter bör föregå med gott exempel och alltid ställa hållbarhetskrav i sina upphandlingar och den andra är att driva på cirkularitet och återbruk. Håll utkik för mer information om vårt näringspolitiska arbete under nästa år.
Men först, lite välförtjänt ledighet. Vi önskar er alla en skön jul och ser fram emot ett nytt år med nya verktyg och ny kraft att skala upp hållbarhetsarbetet ytterligare.
God jul och gott nytt hållbart år!