I samband med att nomineringsperioden för Sweden Green Building Awards 2022 öppnat tar vi en närmare titt på de vinnande projekten från 2021. Först ut är Nationalarenan 3 i Solna – som kallats Skandinaviens första plushushotell. Med bland annat 25 borrhål för geoenergi, samt omkring 2 500 kvm solceller på fasad och tak produceras mer energi än vad som förbrukas i fastighetsenergi.
När Fabeges projekt tog hem priset för Årets BREEAM-byggnad under SGB Awards 2021 löd juryns motivering: “Nationalarenan 3 är ett hotell inklusive longstay-koncept samt huvudkontor för Nordic Choice Hotels. Som Sveriges och Skandinaviens första nollenergihotell med en hög miljö- och hållbarhetsprofil var valet BREEAM-SE nivå Excellent självklart i utvecklingen av projektet. En satsning på nollenergi fanns med tidigt, och projektgruppen har arbetat aktivt med både klimatanpassningsstrategier, passiv designanalys och frikyla.”
Skandinaviens första plushushotell
Både den södervända fasaden och taket kläs av solceller. Hotellet, som kallats “Skandinaviens första plushushotell” är världens mest solcellstäta och genererar tillräckligt med energi för att byggnaden ska uppnå nollenergi.
Maria Jansson, projektchef, Fabege, berättar om projektet.
“Det händer mycket i branschen gällande hållbart byggande och klimatpåverkan från byggprocessen idag. Hållbarhet ska prägla oss i allt vi gör och vi arbetar ständigt för att flytta fram positionerna och vara i täten. Vi strävar hela tiden efter att möta kundernas behov av komfort, välbefinnande och låga driftkostnader utan att öka utsläppen”, säger Maria Jansson, projektchef på Fabege AB och byggherre för Nationalarenan 3, som även kallas House of Choice.
Förutom de grundläggande faktorerna som krävs för att klara nollenergi har man även haft som mål att reducera materialanvändningen och använda rätt material på rätt plats såsom återvunnen aluminium i fasaden och trä i atrierna där besökarna vistas.
Läs mer om 2021-års prisvinnare här.
Sweden Green Building Awards 2022 – dags att nominera
Priset delas årligen ut i tio priskategorier till personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.
Nomineringsperioden för 2022 års priser pågår från och med nu och fram till den 1 augusti 2022. Mer information och nomineringsformulär finns här.
Om juryarbetet
Att ta fram finalisterna och vinnarna är ett gediget arbete vilket genomförs av de olika certifieringssystemens operativa råd.
I råden sitter representanter för Sweden Green Building Councils medlemsföretag.
Årets person inom hållbart byggande tas fram av Sweden Green Building Councils marknadsforum.