Nu har nomineringsperioden för Sweden Green Building Awards 2022 öppnat och i samband med detta blickar vi tillbaka till förra årets gala och vinnande projekt. Här tittar vi närmare på Neo Davidshall – det före detta polishuset i Malmö som Riksbyggen byggt om till bostäder och vinnare i kategorin Årets Miljöbyggnad.
Ombyggnationer med höga hållbarhetsambitioner som samtidigt bevarar en äldre byggnads historiska anda är en utmaning men med projektet Neo Davidshall visar Riksbyggen att det är fullt genomförbart. Genom hela projektet har stor vikt lagts vid att både behålla det unika husets själ och hållbarhetsinitiativ såsom användande av återbrukat byggnadsmaterial.
Bostadsrättsföreningen Neo Davidshall består av 122 bostäder, både nyproducerade lägenheter i tre nybyggda huskroppar och lägenheter som byggts i det tidigare polishusets lokaler från 1934.
Ursprungligen ritades polishuset av den svenska arkitekten Frans Evers och byggnaden användes som polishus fram till 2014 då Riksbyggen tog över det både K- och Q-märkta huset.
Det nya projektet har ritats av Rits Arkitekter och Jaenecke Arkitekter och inflyttningen blev klar i september 2021.
Riksbyggen har försökt bevara husets själ i så stor utsträckning som möjligt samtidigt som man velat uppfylla det moderna samhällets krav på komfort och hållbarhet.
“Jättekul att ett innovativt och i många delar annorlunda projekt som verkligen sticker ut belönades med Årets Miljöbyggnad. Det är resurseffektivt att skapa nya bostäder i befintliga byggnader och Brf Neo Davidshall är ett lysande exempel på det. Hållbarhet har varit en viktig del genom hela projektet, till exempel har de äldre delarna fått en lägre energianvändning när de har byggts om”, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
“Det är ett unikt projekt med många utmaningar och där Riksbyggen lagt ner enormt mycket arbete för att med en varsam hand skapa de nya bostäderna på ett mer hållbart sätt. Vi är så glada och stolta”, säger Emil Nilsson, projektchef på Riksbyggen.
Man har arbetat aktivt med hållbarhet från början till slut och hela projektet är certifierat enligt Miljöbyggnad nivå Silver. Lägenheterna i det gamla polishuset får karaktär av våningar med generösa rum och några bevarade detaljer från förr.
“Med de bevarade byggnadsdetaljerna i ombyggnadsdelen skapas en unik boendemiljö som förenar nutid med dåtid. Förutom olika detaljer har vi har bland annat återanvänt trapphusen med granitsten, trapphusräcken, armaturer och gatsten”, säger Emil Nilsson.
Även utomhusmiljön har planerats i detalj och de boende har tillgång till fina gemensamma utrymmen. Där finns till exempel en vacker gemensamhetslokal i den gamla ordersalen, ett orangeri, takterrass samt en privat cykel- och bilpool med två elbilar. Dessutom finns parkeringsmöjligheter, trots att föreningen ligger mitt i Malmö.
Brf Neo Davidshall har också varit pilottest för utvecklingen av Hemshare, Riksbyggens app för boendenära tjänster. Med appen får de boende bland annat tillgång till att köpa tjänster som städning och hantverkshjälp samt köpa, sälja eller låna saker av varandra genom en digital anslagstavla — vilket underlättar cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet.
Läs mer om 2021-års prisvinnare här.
Sweden Green Building Awards 2022 – dags att nominera
Priset delas årligen ut i tio priskategorier till personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.
Nomineringsperioden för 2022 års priser pågår från och med nu och fram till den 1 september 2022. Mer information och nomineringsformulär finns här.
Om juryarbetet
Att ta fram finalisterna och vinnarna är ett gediget arbete vilket genomförs av de olika certifieringssystemens operativa råd.
I råden sitter representanter för Sweden Green Building Councils medlemsföretag.
Årets person inom hållbart byggande tas fram av Sweden Green Building Councils marknadsforum.