SGBC:s nya manualgeneration för NollCO2 gör det möjligt att certifiera även ombyggnadsprojekt. Den nya certifieringen, NollCO2 2.0, är efterfrågad då utvecklingen inom bygg- och fastighetsbranschen går mot mer hållbar ombyggnad. Kraven skärps och branschen är redo för nästa nivå med tuffare krav. Lanseringsdatum är den 12 december.
SGBC lanserade den första NollCO2-manualen 2020 och sedan dess har det skett en stor förflyttning inom samhällsbyggnadsbranschen.
En certifiering med NollCO2 2.0 skärper gränsvärdena och reducerar kraftigt en byggnads klimatavtryck. Den nya manualen innehåller flera uppdateringar, bland annat en efterfrågad harmonisering av LCA-beräkningsmetodiken. Detta för att branschen vill ha en gemensam beräkningsmodell för att enklare kunna jämföra projekt.
”Det känns väldigt bra att kunna erbjuda en NollCO2-certifiering även för ombyggnad. Det har efterfrågats av branschen och vi har projekt som hänger på låset för registrering, direkt på lanseringsdagen den 12 december,” säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.
NollCO2 är SGBC:s påbyggnadscertifiering som bygger på en bascertifiering såsom Miljöbyggnad eller BREEAM-SE i grunden.
”Att sätta tuffa gränsvärden för att erhålla en NollCO2-certifiering är det effektivaste sättet att reducera en byggnads klimatavtryck, och pusha branschen framåt. Detta kommer att göra skillnad för omställningen mot ”nettonollutsläpp”,” säger Evelina Enochsson, chef för NollCO2, SGBC.
Den nya manualen innebär även en uppdatering av de balanserade åtgärderna i systemet – de åtgärder som ett byggprojekt kan använda för att balansera sina kvarvarande utsläpp för att nå ”nettonoll”.
Från och med den 12 december 2024 kan aktörer inom samhällsbyggnads-branschen registrera ny- och ombyggnadsprojekt för NollCO2 2.0 i SGBC:s nya IT-portal, BGO 2.0.
Manualen finns att hämta här.