Nu avslöjar vi årets finalister i SGB Awards

Här presenteras de 14 finalisterna för 2024 års upplaga av Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart samhällsbyggande, Sweden Green Building Awards (SGB Awards). Priset delas årligen ut av SGBC till personer och projekt som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.

Sveriges bygg- och fastighetssektor står för omkring en femtedel av landets inhemska utsläpp – genom SGB Awards premieras företag, personer, kommuner och andra aktörer som medvetet arbetar för att sänka Sveriges gemensamma klimatavtryck.

”Medvetenheten och viljan till förändring bland våra medlemmar har ökat enormt de senaste åren och omställningen är i full gång. Årets finalister i Sweden Green Building Awards är en viktig källa till inspiration för samhällsbyggnadsbranschen och Sveriges gemensamma klimatarbete”, säger Lotta Werner Flyborg, vd Sweden Green Building Council.

Bland årets finalister återfinns offentliga byggnader som domstolsverk, hälsocenter och skolor, likaså kontorskomplex och logistikbyggnader samt bidrag inom stadsförvaltning såsom parker, handel och kultur. Gemensamt visar den breda representationen hur certifieringar och hållbarhetsstrategier är angelägna för hela vidden av samhällsbyggandet, oavsett förvaltning och oavsett slutkund.

De är årets finalister i SGB Awards 2024:

Årets Miljöbyggnad
Kyrkberget hälsocentralRegion Örebro län, Regionservice fastigheter
Vista Wihlborgs 

Årets Miljöbyggnad iDrift
Boplatsen 3Wihlborgs
HessegårdenVectura 

Årets BREEAM-byggnad
Nya Borås tingsrättSkanska Sverige / Vacse
Sickla CentralAtrium Ljungberg

Årets LEED-byggnad/projekt
OasSkanska fastigheter Malmö
Hötorgshus 2Vasakronan

Årets NollCO2-projekt
Effekten 13Castellum
Innovationsprojekt Bålsta – Distreal, Nrep/Logicenters

Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur
Masthuggskajen allmän platsmarkGöteborg  stad, Peab anläggning
Slakthusområdet E101Stockholm stad exploateringskontoret

Årets person inom hållbart byggande
Anna Graaf – hållbarhetschef, White Arkitekter
Sara Jägermo – fastighets- och hållbarhetschef, Vacse

Prisutdelningen går av stapeln den 28 november på Scandic Continental i Stockholm. I samband med detta hålls halvdagskonferensen SGBC forum där vi djupdyker i certifieringssystemen och dess roll i bygg- och fastighetsbranschens omställning idag och imorgon. Läs mer och boka biljetter här.