”Vi får inte luta oss tillbaka och tro att EU ska driva omställningen åt oss”

SGBC:s vd Lotta Werner Flyborg vill se Sverige som ett av de främsta länderna inom hållbar samhällsbyggnad och uppmuntrar branschen att fortsätta utmana sig.

SGBC och Miljöbyggnad fyller femton år.  Tänk vilken positiv utvecklingsresa certifieringssystemen i sig – och branschen i stort – gjort sedan dess! Vi ser att intresset för hållbarhetscertifieringar ökar stadigt och kommer förbli centrala byggstenar i branschens miljö- och klimatarbete. Många av våra över 400 medlemmar har som strategi och mål att certifiera hela sitt fastighetsbestånd. Vissa har redan gjort det.

SGBC är en transparent medlemsorganisation med uppdraget att driva den hållbara utvecklingen inom bygg- och fastighetsbranschen framåt. Vi vet att våra medlemmar söker vägledning när det kommer till nya EU-direktiv såsom EU-taxonomin och Green Claims. I våra olika forum, såsom medlemsträffar, konferenser och webbinarier diskuteras certifieringssystemens framtida utveckling och hur de linjerar med de nya lagkraven.

EU-taxonomin kommer att förändra branschens hållbarhetsarbete. Men vi får inte luta oss tillbaka och tro att EU ska driva omställningen åt oss. Dessutom går system anpassat efter svenska lagar och regler, såsom Miljöbyggnad och BREEAM-SE, betydligt längre än lagkrav.

Det är viktigt att skilja på äpplen och päron. EU-taxonomin bedömer de ekonomiska flödena medan ett certifieringssystem bedömer själva byggnadens hållbarhetsprestanda.

Att certifiera en byggnad eller ett projekt innebär många fördelar: från lägre energiprestanda och klimatpåverkan till ökad resiliens mot klimatrisker. Det är ett sätt att validera och få jämförbarhet; ett stöd både för projektering och förvaltning. En certifiering möjliggör benchmarking mellan byggnader; ökar kommunikation och samverkan i alla led från design till förvaltning; säkerställer inomhuskomfort; kräver bedömning och kartläggning av miljö- och hälsofarliga produkter. Listan kan göras längre.

Som en del av World Green Building Council, med över 70 systerorganisationer världen över, är SGBC del av en stark global hållbarhetsrörelse. De hållbarhetscertifieringar som vi på olika sätt arbetar med – från Miljöbyggnad (som är lika relevant för nyproduktion, ombyggnation som förvaltning) till BREEAM-SE och LEED, samt toppcertifieringen NollCO2 – är under ständig utveckling i takt med omvärldens ökade krav och förutsättningar. Nya versioner och generationer av manualerna lanseras allteftersom.

Dessa femton år av utveckling och hållbarhetsarbete har gjort stor skillnad och det ska vi i Sverige vara stolta över. Men än har vi ett stort arbete framför oss, då Sveriges bygg- och fastighetssektor står för omkring en femtedel av landets inhemska utsläpp av växthusgaser. Vi på SGBC uppmanar våra medlemmar – även de som tycker att man kommit långt i sitt hållbarhetsarbete – att fortsätta utmana sig själva och branschen i stort. Att påskynda omställningen, och sätta Sverige på kartan som ett föregångsland.

Lotta Werner Flyborg, vd Sweden Green Building Council