Vinnare Sweden Green Building Awards 2024

Så löd juryns motiveringar för 2024-års vinnare

Om juryarbetet

Juryn består av medlemmar från respektive certifieringssystems operativa råd. Årets person inom hållbart byggande utses av representanter från SGBC.

Årets person inom hållbart samhällsbyggande

Anna Graaf

Årets person är en visionär strateg med stor kunskap inom hållbarhetsområdet. Hon tar sig an komplexa frågor och konkretiserar dem så att de blir praktiskt tillämpbara. Hon har en förmåga att ligga steget före och förstå vad som krävs för att komma längre i den hållbara utvecklingen.

Tidigt tog hon sig an arbetet med att forma affärsmål kopplade till hållbarhet. Tack vare detta och ett effektivt arbetssätt har hon, under lång tid och i hög grad, bidragit till att branschen succesivt sänker klimatavtrycket för byggnader.

Hon är inte bara en inspiration inom den egna verksamheten, utan arbetar med flera förtroendeuppdrag i branschen och bidrar på detta sätt till en förflyttning på bred front. 2022 blev hon bland annat utsedd av regeringen till ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi.

Årets BREEAM-byggnad

Nya Borås tingsrätt

Detta projekt är ett inspirerande exempel på hur hållbart byggande och ekonomisk lönsamhet kan gå hand i hand.

Projektet har bl.a. lyckats uppnå en energiprestanda motsvarande 35 % av BBR-kravet för nybyggnad. Termiskt klimat har simulerats för att säkerställa att byggnadens lösningar kan hantera en förväntad klimatförändring. Åtgärder i området cirkularitet imponerade också på juryn, med 100 % återbrukat tegel och flertalet byggvaror med återvunnet innehåll.

Projektet har arbetat hårt och holistiskt med hållbarhet för att kunna uppnå det högsta betyget ”Outstanding” och har ett av de tre högst uppnådda poängen i Sverige.

Projektet har också dessutom tagit hänsyn till social hållbarhet genom att skapa inkluderande miljöer och gemensamhetsutrymmen med människan i fokus.

Årets LEED-byggnad/projekt

Oas

Denna innovativa byggnad är ett föredömligt exempel på grönskande arkitektur i samverkan med hållbara lösningar.

Genom ett starkt samarbete mellan olika aktörer har byggnaden blivit ett lysande exempel på hållbarhet som inte bara främjar miljön och samhället utan också skapar ekonomisk nytta.

Med växtbeklädda fasader, grönskande innergård, södervända balkonger och en fantastisk takterrass erbjuder byggnaden en inspirerande arbetsmiljö som främjar både kreativitet och avkoppling.

Flexibiliteten i designen gör det möjligt att anpassa lokalerna efter behov, vilket bidrar till ett dynamiskt arbetsklimat utan stora ombyggnadskostnader.

Detta projekt exemplifierar hur hållbarhet och innovation skapar framtidens arbetsplats.

Årets NollCO2-projekt

Innovationsprojekt Bålsta (Triple Zero)

Vinnaren av årets NollCO2-projekt har arbetat från projektering och genom hela byggskedet med att minimera klimatpåverkan från alla delar i processen.

Funktioner har ifrågasatts och ändrats med låg klimatpåverkan som mål. Resultatet är en byggnad med mer än halverad klimatpåverkan jämfört med en standardbyggnad.

Dessutom har projektet skapat nya innovativa lösningar och material, vilket bidragit till att sätta nya produkter på marknaden.

Vinnaren av årets NollCO2-projekt har utmanat sig och visat stort mod, vilket inspirerar och driver branschen framåt.

Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur

Slakthusområdet E101

Det vinnande projektet är Sveriges största fossilbränslefria anläggningsprojekt och en testbädd för elektrifiering. Med rätt inställning, lösningar och partners har man möjliggjort en reduktion av klimatutsläppen med 70 procent jämfört med en konventionell entreprenad.

Man har arbetat aktivt med masshantering, både i detta och närliggande projekt, vilket har lett till att omkring 95 % av schaktmassorna är lokalt producerade.

Dialoger med materialleverantörer har initierats för att öka mängden återanvänt och återvunnet material.

Att projektet har arbetat systematiskt enligt BREEAM Infrastructure och på så vis fångat upp flera hållbarhetsområden märks tydligt.

Årets Miljöbyggnad

Vista

Genom att tidigt integrera hållbarhetsmål och ett nära samarbete med beställare, entreprenörer och leverantörer, har årets Miljöbyggnad visat att klimatarbete kan vara både effektivt och kostnadseffektivt. Tack vare innovativa lösningar har man minskat energibehovet, klimatavtrycket och underhållet.

Med sina nästan 40 000 kvm, flexibla kontorsytor, passiv solavskärmning och avancerad kylåtervinning erbjuder årets vinnare en funktionell och hållbar arbetsmiljö.

Byggnaden, som även certifierats enligt NollCO2 och Well, är den första att certifieras enligt Miljöbyggnad 4.0 med betyget Guld.

Med en stark hållbarhetsvision och flertalet certifierade byggnader är företaget ett föredöme för branschen.

Årets Miljöbyggnad iDrift

Boplatsen 3

Årets vinnare har arbetat brett med begreppet hållbarhet och särskilt de ekologiska, ekonomiska och sociala aspekterna.

För att nämna en ekologisk aspekt, energianvändning, har vinnaren visat att det är möjligt att sänka energianvändningen så att mätning, styrning och uppföljning kan ske på ett effektivt och miljöanpassat sätt.

När det gäller den ekonomiska aspekten har det vinnande bidraget inte bara strävat efter förbättrad driftekonomi för byggnaden, utan även en tydligt utstakad linje när det gäller hållbarhetsstyrning inom företaget.

Sist men inte minst har man prioriterat den sociala aspekten, som bland annat innebär att människor inte ska utsättas för skadliga luftföroreningar, radon eller andra oacceptabla hälso- eller säkerhetsrisker. Där visar vinnaren att de arbetat för stärkt hälsa, inkludering och trivsel hos hyresgästerna.